Fónagy János

Budapest XII. kerületKirályhágó tér 4.3. választókerület
2012 Apr. 13 10:07

Fónagy: 20-25 milliárd forintot is megspórolhat az állam

"A kedvezményrendszer felülvizsgálata jelenleg is zajlik, de azt már tudjuk, hogy a 65 év felettiek, a hat éven aluliak, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők kedvezményei megmaradnak" - mondta az interjúban az államtitkár. Hozzátette, az is lehet, hogy egyáltalán nem szűkül a kedvezményben részesülők köre, azzal a kikötéssel, hogy a kedvezmény például csúcsidőben reggel 7 és 9 óra vagy délután 4 és 7 óra között nem vehető igénybe. Mint mondta, a most még alanyi jogon járó kedvezmények az elmúlt évtizedek alatt beépültek a szociális jövedelmi viszonyokba. Átalakításuk, felszámolásuk nem lehetséges egyik pillanatról a másikra.

Az utazási juttatások átalakításával akár 20-25 milliárd forintot is megspórolhat az állam - mondta az államtitkár. Szerinte szerencsésebb volna, ha az állam az iskolába járók utazási bérletének költségét az oktatási, a fogyatékkal élők kedvezményét pedig a szociális kiadások között tartaná nyilván, és ezekkel nem a MÁV felé kellene elszámolnia.

Fónagy János szerint a párhuzamosságok felszámolása együtt jár majd a 24 Volán társaság átszervezésével is. Az államtitkár szerint az átszervezés végén jóval kevesebb lesz belőlük. Mint mondta, egyelőre még nincs kiforrott szervezőelv, így korai arról beszélni, hogy régiónként vagy három megyénként marad-e meg egy-egy Volán. Úgy fogalmazott, a vasútvonalakkal párhuzamosan futó, azonos utasközönséget kiszolgáló buszjáratok számát csökkenteni szeretnék, így az idén 8, majd évente 12 milliárdos megtakarítás érhető el. Mint mondta, a parlament előtt lévő személyszállítási törvénnyel azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a vasút élvezzen elsőbbséget, amihez a buszközlekedésnek kell igazodnia.

(MTI-fidesz.hu)

Fónagy János

Budapest XII. kerület, Királyhágó tér 4.
eseménynaptár