Fónagy János

Budapest XII. kerületKirályhágó tér 4.3. választókerület
2012 Mar. 9 12:04

Fónagy: Egységesíteni kell a menetdíjakat

Jár-e 86 százalékos helyi bérlet-támogatás a munkavállalóknak? Ez a kérdés okozott feszültséget a kormány és a munkaadók között. A szaktárca két államtitkára már módosító indítványt nyújtott be a közlekedési törvény tervezetéhez.

Fónagy János és Völner Pál indítványa alapján kikerülne a szövegből az a szakasz, amely szerint a munkaadóknak ki kellene fizetniük dolgozóik helyi járatú bérleteinek 86 százalékát. Ez egyébként heves vitát váltott ki. A kormány szerint az elv jó, hiszen így többen vennék igénybe a közösségi közlekedést és ez plusz bevételeket jelentene. A munkaadók viszont azt mondják: ezt a terhet a bérkompenzáció és a minimálbér emelése után már nem tudnák kigazdálkodni.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mi a módosítás lényege, Fónagy János Az Estében elmondta: „most is van egy élő kormányrendelet, ami mind az utazás helyére, mind ennek mértékére és mérték havi limitjére vonatkozó előírást tartalmaz. Ez a módosítás a ma is élő kormányrendeletet helyezi vissza a hatályába” – közölte az államtitkár.

Fónagy János szerint az eredeti szövegbeli szándék, szakmailag jó. „Azt hiszem, abban nincs vita, hogy egységesíteni kell a menetdíjakat, a menetjegyeket és a lehetséges intézkedések keretei között lehetővé kell tenni, hogy minél többen bérlettel vegyenek részt a közösségi közlekedésen. Az ötlet az szakmailag helyes, de a gyakorlati végrehajtásban további egyeztetések szükségesek” – mondta. Az államtitkár hozzátette: az utazással kapcsolatos szöveg egy évvel ezelőtt került megfogalmazásra.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára az m1 esti műsorában elmondta, hogy örömmel nyugtázta a módosító indítványok benyújtását. A VOSZ főtitkára szerint nagyon pozitív, hogy a szaktárca meghallotta, megértette és belátta, hogy a bérlet-támogatás bevezetése most nem aktuális.

(hirado.hu-fidesz.hu)

Fónagy János

Budapest XII. kerület, Királyhágó tér 4.
eseménynaptár